George COYNE ‘Do good science’
'God is geen designer, hij is een minnaar.'
‘Al meer dan 30 jaar bestudeert hij de sterren en reist heen en weer tussen Castel Gandolfo bij Rome en Tuscon in Arizona. Father George Coyne is Amerikaan van geboorte, mathematicus, filosoof en theoloog van vorming. Hij doctoreerde in de astronomie en is thans President van de Vaticaanse Sterrenwachten. Op uitnodiging van de faculteit theologie is Coyne vandaag (9 december 2008) in Leuven. In de Arenberg bibliotheek praten we over wetenschap en religie èn over zijn nieuw boek: 'A comprehensible universe', of waarom het heelal te begrijpen is.’
Zo leidde ik destijds deze eminente wetenschapper in toen ik hem kon interviewen in Leuven. Vandaag bereikte mij het bericht van zijn overlijden. George COYNE s.J, (1933-2020) astronoom en voormalig directeur die bijna dertig jaar het hoofd was van The Vatican Observatory in Castel Gandolfo bij Rome en in Arizona, Tuscon is op 11 februari 2020 overleden. Ik herinner me levendig mijn ontmoeting met hem in de bibliotheek van Arenberg, Leuven waar hij op uitnodiging van de faculteit theologie een lezing gaf.
Hieronder leest u het verslag dat ik toen maakte over de opnames in de Arenbergbibliotheek in Leuven op 9 december 2008.
Half vier: ik ontmoet George Coyne s.J. in de Campusbibliotheek van Arenberg in Leuven. Met de hulp van de campusbibliothecaris Etienne D’Hondt, Ludo Holans en de hoofdverantwoordelijke van de balie, Christophe Nassen, heb ik tijdig de juiste boeken kunnen ontlenen. Ik bedenk dat in dit werk veel afhangt van de bereidheid van anderen om op korte termijn te willen helpen.
Ik herken George Coyne onmiddellijk als hij met Erik Galle het gebouw binnenwandelt. Hij draagt een donkerblauwe anorak die hem op winterse nachten in Tucson goed van pas moet komen.
Dominik, de regisseur, maakt tussenbeelden voor het interview - de lichtinval in de pandgang is prachtig – terwijl Coyne ondertussen grapjes maakt. Over Galileï, zijn stokpaardje: 'Galileï is meer levend dan ooit, de kerk zou wel willen dat ze hem kwijt is, maar hij is niet dood!' Of over het feit dat hij altijd gehoorzaamt: 'Maar soms heeft God het verkeerde telefoonnummer, als hij mij bijvoorbeeld vraagt om parochiepriester te worden ergens in Amerika. Dan zeg ik Hem dat gewoon: Sorry, God, je moet het verkeerde nummer hebben gedraaid, want dat is niets voor mij.
Wat het eerst kwam, zo vraag ik hem, zijn liefde voor de kosmos of de religie? Al meer dan veertig jaar bestudeert Coyne de sterren én hij werd jezuïet toen hij pas achttien was. Buitengewoon goede herinneringen behoudt hij aan de voormalige paus Johannes Paulus II onder wiens impuls de sterrenwacht van Tucson in Arizona werd gebouwd. 'Johannes Paulus II was een paus wiens wetenschappelijke interesse die van zijn voorgangers ver overtrof. Als hij in Castel Gandolfo was, keek hij door onze telescopen, zo zegt Coyne. Hij was het ook die in 1996 de historische woorden sprak dat de evolutietheorie niet langer meer een hypothese was.
Daarmee is de toon gezet. Coyne heeft zich laten kennen als een voorstander van de evolutietheorie van Darwin en een heftig tegenstander van de zogenaamde Intelligent Design theorie die van God een designer van het heelal heeft gemaakt. Het debat werd drie jaar geleden hevig gevoerd met Kardinaal Schönborn van Wenen en het haalde voorpaginanieuws bij de New York Times. Coyne antwoordt vrank en vrij over deze wrijvingen, iets wat ik, eerlijk gezegd, niet gewoon ben van iemand met een dergelijke hoge functie binnen de kerk. Ik bevraag hem telkens opnieuw over dit onderwerp zodat hij op het einde haast boos uitroept: 'God is not a designer, he is a lover!' En nee, de evolutietheorie leidt niet tot atheïsme. En dan volgt de omstandige uitleg…
Het wordt een ongemeen boeiend interview. Hij laat zich uitdagen en repliceert telkens gevat, helder en duidelijk. Een vrije geest, zoveel is duidelijk.
Over de kwestie Galileï is hij bijzonder goed op de hoogte. Hij was een vooraanstaand lid van de 'Galileo Commissie' die door Johannes Paulus II in het leven werd geroepen en waarvan het werk resulteerde in een rehabilitatie van Galileï. 'Eén van de grootste misstappen van de Kerk, was dat ze zo'n grote wetenschapper hebben veroordeeld', besluit hij het onderwerp.
Half zes: Onze tijd is om. Ik steel nog een kwartier om de laatste vragen te stellen. Naar welke ruimtemissie kijkt hij uit? Is er leven op andere planeten?
Maar dan zijn de laatste minuutjes echt opgebruikt. Nog vlug enkele foto's onder de bruine draagbalken van de zoldering. Bij het afscheid belooft hij mij dat hij zijn vertaling van het beroemde Galileo-boek van Fantoli zal opsturen en dat hij de directeur van het Wetenschapsmuseum van Florence zal verwittigen dat ik er volgende week aan kom om research te doen voor een Galileï-programma voor Braambos. Dat had ik hem zelf niet durven vragen, het is dus extra mooi dat hij het aanbiedt.
Dan verdwijnt hij, de nacht in. Ik kijk hem nog na door het raam maar met zijn donkerblauwe anorak kan ik hem op de duur niet meer onderscheiden in het donker. En dan te bedenken dat zijn wetenschappelijke specialiteit die van de studie van het licht is…
Text Youtubechannel, watch the interview.
With sadness, I read Guy Consolmagno’s message today: ‘George Coyne, who directed the Vatican Observatory for nearly 30 years and founded the Vatican Observatory Foundation died on Tuesday, February 11 in New York.’ He was 87 years old.
I vividly remember our interview in Leuven. This eminent astrophysicist and Jesuit was not afraid of public debate. He engaged with a number of prominent and aggressive opponents of the Church who wished to use science as a tool against religion, such as the Oxford biologist Richard Dawkins . ‘But Father Coyne’s openness and disarming friendliness was a remarkably effective counter to their assumptions’, says Brother Guy Consolmagno.
Guy Consolmagno, s.J. remembered George Coyne for his first words to him when he arrived at the Observatory back in 1993 : “Do good science.” It was extremeley important to him. He was vehemently opposed to the theories of creationism and intelligent design because they had ‘no scientifical value whatsoever. And besides that: God is no designer but a lover’. It’s a beautiful moment in the interview!
Galileo was another topic in the interview. Coyne defended Galileo and during Father Coyne’s tenure, the Vatican publicly acknowledged that Galileo and Darwin might have been correct. Brother Consolmagno said it would be fair to say that Father Coyne had played a role in shifting the Vatican’s position.
During the interview Coyne stresses the following: “One thing the Bible is not : it is not a scientific textbook. Scripture is made up of myth, of poetry, of history. But it is simply not teaching science.”
Tekst Youtubekanaal, bekijk het interview.
Vandaag vernam ik via astronoom Guy Consolmagno, s.J, het overlijden van George COYNE s.J, (1933-2020) astronoom en voormalig directeur die bijna dertig jaar het hoofd was van The Vatican Observatory in Castel Gandolfo bij Rome en in Arizona, Tuscon. Ik herinner me levendig mijn ontmoeting met hem in de bibliotheek van Arenberg, Leuven waar hij op uitnodiging van de faculteit theologie een lezing gaf.
Als astronoom en jezuïet ging hij met verve de discussie aan met een aantal agressieve tegenstrevers zoals evolutiebioloog Richard Dawkins. In het gesprek met Dawkins ruimde Coyne met openheid en ontwapenende vriendelijkheid enkele vastgeroeste vooroordelen over de religie uit de weg. Coyne kant zich als astronoom èn priester tegen het creationisme en de theorie van het intelligent design die, zo zegt hij ‘geen enkele wetenschappelijke waarde hebben’. Bovendien ‘is God geen designer, maar veeleer een minnaar’. En daarmee is de toon van het interview met Lucette Verboven gezet: religie en wetenschap. Hij vertrouwt mij toe dat hij zijn astronomen altijd heeft aangemaand om in de eerste plaats degelijke wetenschap te bedrijven: 'Do good science'! Coyne meent dat een van de grootste misstappen van de Kerk de veroordeling van Galileo was. Georges Coyne maakte deel uit van de ‘Galileo Commissie’ die uiteindelijk de rehabilitatie van deze eminente wetenschapper door de Kerk tot gevolg had. In dit interview van 9 december 2008 toont hij zich enthousiast betrokken bij de missies van NASA en ESA om aardachtige planeten buiten ons zonnestelsel te zoeken. George Coyne S.J. werd in 1933 geboren in Baltimore, Maryland en studeerde wiskunde, filosofie en theologie. Hij behaalde zijn doctoraat in de astronomie aan de Georgetown Universiteit voor zijn studie van de samenstelling van het maanoppervlak. George Coyne stierf op 11 februari 2020 in Syracuse, New York en werd 87 jaar.
Blog van Guy Consolmagno met een heel mooi eerbetoon aan George Coyne, zijn mentor, zijn collega, zijn mede-priester.